LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski invitat la Summit-ul NATO. Biden și Macron vor ajutorul Chinei pentru restabilirea păcii în Ucraina

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski invitat la Summit-ul NATO. Biden și Macron vor ajutorul Chinei pentru restabilirea păcii în Ucraina

Este a 406-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este invitat la Summit-ul NATO.

FOTO EPA EFE

UPDATE 06:45 Ucrainenii vor începe antrenamentul pe tancuri Abrams

De la începutul războiului din Ucraina, peste 7.000 de soldați ucraineni au fost antrenați de americani. În curând soldații ucraineni vor începe antrenamentele pe tancurile americane M1-A1 Abrams. Nu a fost însă oferită o dată exactă de către oficalii americani.

"Antrenamentul cu Abrams nu a început încă... Încă lucrăm la achiziţia de echipamente, aşa că nu am început încă antrenamentul, dar mă aştept ca acest lucru să se întâmple relativ curând", afirmă un oficial american.

SUA dorește să îi livreze Ucrainei 31 de tancuri Abrams. Decizia a fost luată în ianuarie, după ce și Germania a decis să aprobe livrarea de tancuri Leopard 2 către forțele armate ucrainene.

UPDATE 05:00 Zelenski, invitat la Summit-ul NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este invitat la Summit-ul NATO care va avea loc în luna iulie, la Vilnius.

"O Ucraină puternică şi independentă este vitală pentru stabilitatea zonei euro-atlantice şi aşteptăm cu nerăbdare să ne întâlnim cu preşedintele Zelenski la summitul nostru de la Vilnius din iulie", a declarat Stoltenberg.

Zelenski a vorbit despre aderarea Finlandei la NATO

Liderul ucrainean a vorbit despre aderarea Finlandei la NATO făcând referire mai ales la cât de rapid pot fi aplicate procedurile de aderare chiar și în cazul Ucrainei.

”A avut loc un eveniment istoric pentru regiunea noastră, pentru întreaga Europă, pentru întreaga comunitate euro-atlantică. Finlanda devine cel de-al 31-lea membru al NATO. Alianţa devine tot mai puternică pe Flancul Estic. Îi felicit pe toţi locuitorii Finlandei şi pe domnul preşedinte personal pentru o garanţie de securitate fiabilă - o garanţie colectivă”, a transmis Zelenski, potrivit news.ro .

”Agresiunea rusă dovedeşte în mod clar că numai garanţiile colective, numai garanţiile preventive pot fi fiabile. Despre asta am vorbit întotdeauna. Am vorbit, de asemenea, despre rapiditate - viteza deciziilor de securitate contează. Acum putem vedea cât de rapide pot fi procedurile”, a mai spus Zelenski.

UPDATE 04:00 Preşedinţii Biden şi Macron doresc ajutorul Chinei pentru a contribui la accelerarea eforturile de pace în Ucraina

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul american Joe Biden, au semnalat marţi, într-o conversaţie telefonică, dorinţa ca China să ajute la "accelerarea" căutării unei soluţii la războiul din Ucraina, au declarat surse diplomatice franceze, transmite AFP.

Discuţia între cei doi şefi de stat a avut loc cu câteva ore înainte de plecarea lui Emmanuel Macron pentru o vizită de stat de trei zile în China, la Beijing şi apoi la Guangzhou.

Această conversaţie a arătat "voinţa comună a Franţei şi a Statelor Unite de a-i angaja pe chinezi pentru a accelera, împreună cu noi, sfârşitul războiului din Ucraina şi a construi o pace de durată", conform sursei citate.

În cadrul acestei discuţii, preşedinţii american şi francez au dorit, de asemenea, să "obţină de la chinezi o contribuţie la efortul global de solidaritate Nord-Sud" şi "să construiască împreună cu China o agendă comună privind clima şi biodiversitatea".

UPDATE 03:00 Este responsabilitatea noastră comună să ne asigurăm că dictatorii şi figurile autoritare nu pot înfrânge democraţii, afirmă ambasadorul Ucrainei

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Ihor Prokopchuk, a declarat, marţi, că ucrainenii "luptă şi pentru valori democratice" şi că "este responsabilitatea noastră comună să ne asigurăm că dictatorii şi figurile autoritare nu pot înfrânge democraţii".

Diplomatul a participat la o ceremonie de recunoaştere onorifică dedicată companiilor şi instituţiilor care au sprijinit Ucraina cu donaţii semnificative în anul 2022, organizată de Fundaţia Scheherazade.

"Azi, Ucraina continuă să lupte nu doar pentru propria existenţă şi pentru dreptul de a-şi alege propriul viitor - drept care trebuie să fie unul intrinsec pentru fiecare naţiune - ci ucrainenii luptă şi pentru valori democratice, demnitate umană şi libertatea tuturor popoarelor din Europa. În această luptă, Ucraina plăteşte preţul suprem. Este o răscruce definitorie pentru direcţia viitoare a Europei în secolul acesta. Este responsabilitatea noastră comună să ne asigurăm că dictatorii şi figurile autoritare nu pot înfrânge democraţii", a spus Ihor Prokopchuk.

El a vorbit şi de importanţa solidarităţii arătate ţării sale.

"Alături de enormul curaj şi de voinţa indestructibilă ale poporului ucrainean şi ale forţelor armate ale Ucrainei, solidaritatea internaţională cu Ucraina şi responsabilitatea civică ale mai multor firme, ale societăţii civile şi ale persoanelor din lumea întreagă au devenit stâlpi esenţiali ai încrederii noastre că Ucraina va câştiga în faţa agresorului şi îl va înfrânge", a afirmat Prokopchuk.

UPDATE 00:00 Stoltenberg: Este de neconceput să existe un atac asupra Suediei şi NATO să nu reacţioneze

Este de neconceput să existe un atac asupra Suediei şi NATO să nu reacţioneze, a declarat marţi seară, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

El a subliniat, în ziua aderării Finlandei la NATO, că Suedia nu a fost fost lăsată singură. "Tuturor aliaţilor le pasă de Suedia, au furnizat garanţii de securitate bilaterale, şi-au consolidat prezenţa. Este de neconceput să existe un atac asupra Suediei şi NATO să nu reacţioneze", a spus Stoltenberg.

El a reiterat faptul că "Suedia este mai aproape acum decât a fost vreodată de statutul de membru", relatează Agerpres.

Întrebat dacă îşi aminteşte câte ore a dedicat negocierilor pentru aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, Jens Stoltenberg a răspuns: "Nu contabilizez orele în acest mod, dar salut faptul că mulţi aliaţi şi oameni din multe capitale au lucrat din greu pentru a ne asigura că facem progrese".

În acelaşi timp, secretarul general al NATO a evidenţiat faptul că şi Alianţa beneficiază de pe urma aderării Finlandei, care "are forţe armate substanţiale, capabilităţi importante, sisteme de apărare aeriană şi trupe foarte bine antrenate".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?